diumenge, 20 d’octubre del 2013

Sitges 2013: Les millors produccions catalanes

Aquesta setmana hem estat al Festival deCinema de Sitges i aquestes són algunes de les produccions catalanes que hi hem vist que ens han agradat més.

1.The Returned, de Manuel Carballo
Un nou gir en les pel·lícules de zombies, en què els morts vinents tenen una aparença real i humana, situació que planteja noves qüestions ètiques sobre el racisme, la intolerància i l’essència mateixa del que és la vida i la mort. Filmax es torna a marcar un tant en el cinema fantàstic amb un producte de vocació internacional i amb l’estil propi de la casa.

Argument: Els zombis aguaiten de nou. Però en aquesta ocasió la humanitat ha aconseguit sortir de l'atac gràcies a una proteïna que contraresta els efectes i impedeix que alguns es converteixin definitivament en no morts. Amb l'epidèmia controlada, tots viuen en aparent harmonia... fins que les existències de la miraculosa poció comencen a escassejar. Kate, que treballa en un centre de recerca, i el seu nòvio Alex, un retornat, intentaran salvar-se. Una volta de rosca al cinema de zombis per a una pel·lícula amb un toc de road movie.

2.Capa Caída, de Santiago Alvarado
Divertit i original fals documental d’un heroi en decadència, ple de referents “cañís”, i que juga molt bé -i se n'enfot- del llenguatge propi de la narrativa documental. També destaquen els efectes visuals que, a l’estil de Forrest Gump o Zelig, situen el protagonista en els grans episodis de la història d’Espanya, així com també fan possible el seu enfrontament amb un transformer.

Argument: El gran superheroi espanyol Magno va desaparèixer de la vida pública després de veure’s implicat en un escàndol d’abús a menors. Han passat vint anys d'aquell fet i un documentalista segueix la pista de l'heroi caigut en desgràcia per fer una pel·lícula sobre ell. Junts intentaran netejar el nom de Magno i assenyalar als que van conspirar en contra seu, però durant el procés sorgirà una amenaça molt més gran...

3. Enemy, de Denis Villeneuve
El mite del doppleganger des d’una òptica futurista, en un film de tints humanistes on també es parla sobre l’esperança i l’amor, amb alguns tocs kafkians i un notable Jake Gillenhaal per partida doble.

Argument: Adam és un professor d'història desganat que descobreix en una pel·lícula a Anthony, un actor que és exactament com ell. La trobada entre aquests dos homes idèntics canviarà completament les seves vides. A partir de L'home duplicat de José Saramago, Enemy compta amb un Jake Gyllenhaal que broda no un sinó dos papers. L'actor s'ha compromès per partida triple amb el director Denis Villeneuve: amb els seus dos personatges de Enemy i en Prisoners, el debut americà de Villeneuve.

4.Gran Piano
Argument: Han passat uns anys des que el gran pianista Tom Selznick es va retirar després d'un desastrós concert. Quan Tom torna per fi a l'escenari, troba un missatge a la partitura: si falles una sola nota, moriràs. Sense apartar les mans del seu piano, el protagonista haurà de lidiar amb aquesta situació enmig d'un auditori ple. Una pirueta narrativa i tècnica, amb ressons a La soga i L'home que sabia massa. I amb Elijah Wood convertit en el nou James Stewart.

5.American Jesús, d’Aram Garriga
 
Un interessant documental sobre els girs més estranys i bizarres del cristianisme als Estats Units.

Argument: Als Estats Units el cristianisme pren formes d'allò més diverses, donant lloc a una visió polièdrica de la fe que, fins i tot, ha passat a formar part de la cultura pop. American Jesus emprèn un viatge per la geografia nord-americana i troba diferents personatges: pastors de l'Apocalipsi, defensors del creacionisme, motoristes cristians... Un mosaic que aclareix les qüestions socials i econòmiques que envolten el fervor religiós.

6.Mindscape,de Jorge Dorado
Funcional thriller mental que enganxa amb els seus girs de guió i la bona interpretació i química dels seus protagonistes, Marc Strong i Taissa Farmiga.

Argument: Un home amb l’habilitat d’entrar en la ment de la gent accepta l’encàrrec d’esbrinar si una jove adolescent és una sociòpata o és víctima d’un trauma. Pura tensió per a un thriller psicològic amb Jaume Collet Serra com a productor.

7.Hooked Up, Pablo Larcuen
La primera pel·lícula rodada íntegrament amb un iphone, que s’emmarca en aquesta onada de “terror de l’eixample” (tipus REC) i que proporciona uns bons moments de sang i ensurts.

Argument: Tonio i Peter, dos joves nord-americans, viatgen a Barcelona buscant festa i, sobretot, dones. Durant la primera nit de gresca coneixen unes noies amb les quals aniran a una casa. Allà, les coses donaran un gir inesperat. Sense possibilitat de poder fugir, hauran d'enfrontar-se al pitjor dels malsons. Aquesta sorprenent producció, apadrinada per Jaume Collet-Serra, suposa el debut en el llargmetratge de Pablo Larcuen.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada