dilluns, 29 d’abril del 2013

Homenatge a Bigas Luna a la Filmoteca

Anastasi Rinos, Esteve Riambau i Rosa Regàs a la Filmoteca de Catalunya

Divendres passat vam assistir a la sessió d'homenatge a Bigas Luna que es va fer a la Filmoteca de Catalunya. Es va projectar la versió original de 'Reborn', recuperada precisament per la Filmoteca catalana, i que el propi Bigas Luna hauria hagut de presentar en aquesta sessió que ja estava programada en motiu del 69è Congrés de la FIAF (Federació Internacional d'Arxius de Films) que s'ha celebrat a Barcelona. La seva repentina mort va convertir aquesta sessió en un homenatge pòstum que va aplegar a la sala Chomón un bon nombre d'amics i col·laboradors del director de 'Jamon, Jamon', 'Caniche' i 'yo soy la Juani'. En nom de tots ells, van intervenir el muntador Anastasi Rinos i la directora Rosa Regàs, acompanyats del director de la Filmoteca Esteve Riambau.

Riambau va explicar que la darrera vegada que va parlar amb Bigas Luna va ser, precisament, per convidar-lo a assistir a aquesta projecció de Reborn, un film sobre sectes religioses protagonitzat per Dennis Hopper i que la Filmoteca ha restaurat a partir de la versió original nord-americana muntada pel mateix Bigas Luna. Riambau va explicar l'odissea que va suposar recuperar els negatius originals d'aquesta pel·lícula que a l'estat espanyol es va estrenar remuntada i doblada al castellà, i que posteriorment encara va patir més modificacions amb un canvi de BSO i escenes eliminades en la seva estrena als Estats Units.

Anastasi Rinos va ser un dels dos muntadors de 'Reborn'. A la Filmoteca, divendres, va relatar els inicis de la seva relació amb Bigas Luna i l'aventura americana que van viure treballant en aquest film. Rinos, a més, va recordar també altres personalitats desaparegudes del cinema català que també van treballar amb Bigas Luna, com Pepon Coromina o Luis Hercé. Tots ells, va dir Rinos, li van deixar la sensació "s'haver vist moltes més pel·lícules que les que realment vam fer, amb ells vam compartir part de les nostres vides".

Rosa Vergés, que es va iniciar al món del cinema com a ajudant de direcció, va recordar que amb Bigas Luna "vam compartir els nostres inicis al cinema", va parlar del seu cinema exhuberant i "ple de gent com a les pinyes dels castellers" i va explicar algunes anècdotes sobre el director, explicant per exemple com un jove Bigas Luna es va saber guanyar el respecte de Dennis Hopper el primer dia del rodatge de 'Reborn'. 

Abans de la projecció es va obrir un torn de paraula entre els assistents, que va donar peu a la intervenció de Tom Sabin, muntador de Reborn juntament amb Anastasi Rinos, que va recordar, amb anècdotes, humor i emoció, la figura del desaparegut director català.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada